Tuesday 26 June 2012

Jak nakupovat v secondhandech - ZAČÍNÁME


Řekne ti si, že tam prostě půjdete a něco si koupíte. Jenže, ono tak úplně nefunguje. A ještě jedna důležitá informace: jestliže máte velikost nekonfekční, šance na úlovek se mnohonásobně zvyšuje. Obzvláště velký výskyt je u velikostí 34, 36, 38, 44 a větší.

1) Jestli se ani v normálním obchodě nemůžete rozhodnout pro barvu obyčejného trička, tak to v sekáči asi moc nepochodíte. 

2) Do second handu také nechoďte, pokud máte příliš konkrétní představu co chcete.

3) Chce to cit pro vkus, talent sladit různé věci, což také každý nemá. A hlavně byste měli vědět, co vám sluší.

4) Jestli máte málo času, nejspíš budete mít smůlu.

Takže jste si našli chvíli času a rozhodli se prošmejdit nějaký second hand. Začněte tím, že si řeknete, co asi byste chtěli. Pouze přibližně:
Dnes bych se podívala po nějaké sukni, měla by být spíše decentní, protože mám spoustu barevnějších vršků. Kdyby byla tak ke kolenům, bylo by to ideální.

Pravidlo tří kombinací
Vcházíte dovnitř a jste ohromeni barevnou atmosférou celé místnosti. Všeho je hrozně moc, věšáky jsou přeplněné, v rohu u zdi stojí koše s čímsi... V klidu se rozhlédnete, a identifikujete věšák se sukněmi. Potom začnete ramínko po ramínku prohlížet sukně a druhou rukou chytejte vše padající. Po nějaké době vám konečně padne do oka krásná sukně, takže si jí jdete vyzkoušet. Máte ji na sobě, výborně vám sedí, a začnete přemýšlet, co k ní budete nosit. Snažte se vymyslet alespoň tři různé kombinace, aby vás pak v nošení neomezovalo to, že se vám hodí jen jedno tričko, a to bude zrovna špinavé.

Dokonce jste přišli na pět různých kombinací, takže si s nadšením nesete sukni k pokladně, jenže si všimnete, že má vzadu flek, který je dost vidět.

Z vlastní zkušenosti vím, že takové fleky většinou nejdou vyprat, protože zboží je ještě před prodejem vypráno a kdyby to šlo, tak už by tam žádný flek nebyl. Na některých místech se dají zamaskovat. Pokud se tedy rozhodnete věc koupit, tak se zkuste domluvit s prodavačkou na nižší ceně. Někdy to jde.
Je lepší nekupovat spoustu věcí najednou jen proto že jsou levné. Budou se vám doma hromadit a neunosíte je.

Časem se určitě zorientujete ve značkách. Je ještě lepší koupit krásnou levnou věc třeba od Ralpha Laurena. Nad takovými objevy vždycky juchám radostí a poslední dobou často narážím na kousky  známých módních salónů. Například můj poslední objev: Vlněný zimní kabát od Donny Karan za 300 korun, na kterém je kvalita přímo vidět. Mě baví si najít podobnou věc dané značky na internetu a zjistit původní cenu. 

Závěrečné shrnutí by znělo takto:

1) Řeknete si, co asi byste přibližně chtěli. Nechoďte s tím, že sháníte jarní kabát, dvouřadý, s velkými kapsami... prostě nic příliš konkrétního, když se budete pozorně dívat, ono si vás to samo najde. Pokud si vás nic nenašlo, zkuste se přeorientovat na něco trochu jiného, například místo sukně hledejte svetřík.

2) Věc nesmí stát víc, než za kolik byste ji koupili novou. Výjimkou jsou jen velmi originální věci, které se jinde koupit nedají, nebo pokud toužíte po luxusních značkách. Když narazíte na kabelku od Louise Vuittona, z 99% je to padělek, ale to poznáte většinou po hmatu. To samé šály a kabelky Burberry.

3) Nekupujte spoustu věcí jen proto, že jsou levné. V klidu si vše rozmyslete, a vyberte si tu, která se vám opravdu nejvíc líbí a jste o ní přesvědčení.

4) Než si cokoliv koupíte, tak si promyslete, k čemu ji budete nosit. Když si stále nejste jistí, nekupujte to.

5) Nekupujte kazové věci, na kterých je to vidět, ani když jsou extrémně levné (například 10 korun), protože snažit se je spravit zabere soustu času, a akorát se s tím budete otravovat. Tím samozřejmě nemyslím párající se lem, uvolněný knoflík, malou dírku, nebo třeba flíček, kterého si na první pohled nelze všimnout. To spravíte raz dva. Z toho také vyplývá, že stojan "vše za 10 korun" obvykle bývá kazový.

6) Věc si vždy zkuste, velikosti často neodpovídají a od oka to ne každý odhaden. Měla by vám také dobře sedět, protože tu platí stejné pravidlo o úpravách. Nevyplatí se to.

7) Nebojte se zeptat. Vždy ke mně byli všichni velmi milí a přátelští.

8) Další výhodou je, že za tak málo peněz můžete svůj šatník obměňovat velmi často a můžete ho mít velmi plný.

9) Všechno si důkladně osahejte. Hlavně materiál, jestli je příjemný. Časem se naučíte poznávat spoustu materiálů po hmatu. Čtěte cedulky. Vyplatí se to.

10) Choďte do sekáče pravidelně, zvyšuje se tím šance, že něco najdete.

11) Jestli rádi tvoříte, kupte si něco obyčejného o dodělejte si to podle svého. Stačí olemovat barevnou stužkou, vyměnit knoflíky, našít korálky...  všechno co si dokážete představit.

12) Berte si s sebou silonovou ponožku. Můžete potkat krásné boty a byla by škoda, kdyby vás nenechali vyzkoušet si je.

13) Prohlížejte hlavně části, na kterých poznáte, jak moc byla daná věc používaná. Ta  místa jsou: límec/kolem krku, podpaždí, konce rukávů (u dlouhých ), svetrům spodek, tam bývají nejžmolkatější.

14) A na závěr takový malý tip: věci s látkovou cedulkou bývají lepší než ty s papírovou. Nemusí to platit na 100% ale většinou to tak je.

1 comment:

  1. Ahoj, jen upozorňji na chybu v předposlední větě, ale vím jak jsi to myslela :)

    ReplyDelete

Thanks for your comment ♥